Hestra Samhällsförening - Logga - Hestra.nu
English

En härlig kväll i Åparken med musikgruppen VITTRA.2015-06-11

I onsdags  bjöds det på härlig folkmusik då Åparken i Hestra gästades av tre kvinnliga musikanter. I den sköna försommarkvällen kunde den stora publiken njuta av folkmusik av yttersta klass
från gruppen VITTRA.

Gruppen består av:

 

Åsa Björkman - Fiol, Altfiol, gitarr och sång
Anna Dahlgren – Johansson - Fiol, kontrabas och sång
Karin Sjöberg – Fiol och sång

Tjejerna, som trakterade diverse instrument i form av fiol, gitarr och inte minst kontrabas visade prov på mästerlig musikalitet. De visade även prov på fantastisk stämsång som gick rakt in i hjärtat på publiken som denna kväll uppgick till en bit över 100 personer. Gruppen bjöd på allt från 1700- tals musik fram till tonsättare som är verksamma i dag. Att även tjejerna själva kan göra musik fick vi höra prov på, då både Åsa Björkman och Anna Dahlgren- Johansson framförde stycken som de själva skrivit.

Karin Sjöberg, som efter uppväxten i Falköpingsbygden flyttat ner till Hestra hade hittat ett antal gamla visor med anknytning till Värnamo som hon framförde. I dessa skolavslutningstider kunde inte Vittra avhålla sig från att framföra ”Den blomstertid nu kommer”. Men det var säkert många i publiken som inte riktigt kände igen melodin. Den framfördes nämligen flerstämmig med melodi hämtad från Svenskbygderna i Estland.

Kvällen avslutades med den något skämtsamma sången ”Ack Ack”, där männen i publiken fick veta att även kvinnorna har en hel del att säga till om. Det var med ett leende på läpparna som publiken lämnade detta framträdande och de ser med all säkerhet fram emot den 12 augusti då 60-talsgruppen Rubber Sole gästar Åparken.

Jerry Andersson